Puterea feminismului si vulnerabilitatea feminitatii

Puterea feminismului si vulnerabilitatea feminitatii

Pe langa povestile despre yoga, healthy vegetarian lifestyle, targuri de design si beauty rituals, iata un alt fel de articol, despre feminitate si feminism, despre femei puternice care si-au construit un business de succes pastrandu-si in acelasi timp o zona personala de dezvoltare si exprimare a feminitatii.

Feminism si feminitate

Exista de mult un interes public pe tema feminismului si s-a creat un model social al femeii puternice.

Atata timp cat reusim ca femei puternice sa ne pastram feminitatea, dincolo de preocuparea drepturilor feministe, cred ca suntem pe o cale sanatoasa pe care sa ne defasuram viata.  Adevarata forta inseamna sa ne dam voie sa fim vulnerabile si sa ne acceptam punctele slabe asa cum ne laudam cu cele puternice.  Sa sustinem egalitatea de gen si in acelasi timp sa acceptam diferentele dintre femei si barbati, ca elemente destinate a fi complementare şi nu în competitie.

Putina istorie a miscarii feministe

Primul val al feminismului romanesc s-a manifestat aproximativ in aceeași perioada ca și cel din occident. A fost un feminism al elitei, fiind datorat unor femei cu un înalt nivel de educație și cu acces la cultura vestică.

  •  In Codul Civil din 1865 era prevăzută incapacitatea femeilor din punct de vedere politic, social și economic, având un statut asemănător minorilor și persoanelor cu incapacități mintale. Femeile nu puteau încheia acte fără acceptul soțului sau al justiției, nu puteau să își gestioneze propriile venituri, își pierdeau naționalitatea dacă se căsătoreau cu un bărbat străin, nu puteau urmări un bărbat pentru pensie alimentară, nu puteau să fie tutore, trebuiau să locuiască în domiciliul stabilit de soț și altele. Practic, femeile erau lipsite de drepturi civile și politice.
  • In 1923, intră în vigoare cea mai democratică dintre Constituțiile României din perioada precomunistă, însă aceasta nu dă drept de vot femeilor, dar menționează că acest drept urmeaza sa fie acordat la momentul oportun, printr-o lege specială.
  • In 1929, femeile dobândesc dreptul de vot in cadrul alegerilor locale. Constituția din 1939 și Legea electorală recunosc dreptul de vot femeilor care au împlinit vârsta de 30 de ani
  • In 1946, prin Constituție se introduce dreptul de vot universal pentru populația majoră, indiferent de sex.
  • Iar în 1948 se interzic orice forme de discriminare bazate pe sex.

 

Puterea feminismului si vulnerabilitatea feminitatii

Facts

• Deși femeile dețin 52% din populatia Uniunii Europene și antreprenoriatul reprezintă sursa de creștere economică și de creare de noi locuri de muncă, datele arată că în ultimii 5 ani tot mai puține femei aleg drumul antreprenoriatului.
• În România, în 2011, existau 497.885 de femei freelancer (dintr-un total de 2.177.702). În 2016 mai erau doar 402.682. Aceeași scădere am înregistrat-o și în rândul companiilor deținute de femei: în 2011 erau înregistrare 25.862 față de 23.597 în anul 2016 (dintr-un total de 111.028 de companii).
• Prezența feminină în viața politică românească: aproximativ 2 %. În anul 2017, 98% din Parlamentul României și 98,4% dintre membri Consiliilor Locale erau bărbați.

Puterea feminismului si vulnerabilitatea feminitatii

DE CE? Puterea feminismului si vulnerabilitatea feminitatii

In 2018 se infiinteaza Federatia Patronatelor Femeilor Antreprenor (FPFA) din care fac parte. Si aici sunt raspunsurile la “De Ce” aceasta federatie:

  • Antreprenorul de gen feminin al secolului XXI a căpătat o identitate și are un profil extrem de pragmatic, vizionar, obținut prin educație proprie, survenită în urma experiențelor trăite în contextul mediului de afaceri din ultimii aproape 30 de ani ai României. 
  • Sub cupola FPFA pot să adere reprezentante ale antreprenoriatului feminin din toate comunitățile de business create până astăzi pe teritoriul României. 
  • Funcționăm și ne organizăm în baza unui statut și a unui plan care cuprinde conectarea la viziuni și proiecte speciale prin practici sănătoase, care continuă să cultive educația rolului femeii și evoluția ei în mediul antreprenorial național și internațional. 
  • Ne dorim o structură și o echipă dedicată acestei comunități care să absoarbă mentalități pragmatice și să creeze un dialog coerent și rațional cu instituțiile care legiferează practici și reguli în zona antreprenoriatului românesc.

Ne-am unit energiile, experiența și aptitudinile antreprenoriale ca o mare comunitate de femei cu spirit antreprenorial, obținut din practica în mediul de afaceri românesc din ‘89 încoace, la inițiativa lansată de către Cristina Chiriac, Ambasadoarea Antreprenoriatului Feminin în România, titlu conferit de Comisia Europeană. 

8 Martie este Ziua Internationala a Femeii si este ziua in care am ales sa organizam Gala “Din Apreciere pentru TINE”,  evenimentul de lansare al Federatiei, intr-o cladire simbolica: Palatul Parlamentului. Evenimentul aici

 

Sursa foto: FPFA ( Florian Marin fotograf), internet

Surse: 1 2 3

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
1 Comment

Sorry, the comment form is closed at this time.