Poveste din Vechiul Bucuresti #salvamsolacolu

Poveste din Vechiul Bucuresti #salvamsolacolu

O poveste ca multe altele din Vechiul Bucuresti: Hanul Solacolu

Poveste-din-vechiul-bucuresti-salvamsolacolu_Laura-Calin_lauracalin.ro-1


Am trecut pe langa el fara sa stiu care ii e istoria. Nimic nou, nu e prima cladire 
care se degradeaza in mod vizibil in Bucuresti. Recent i-am aflat povestea, multumita A.R.C.E.N. care lupta pentru pastrarea culturii nationale. Este cladirea Hanului Solacolu, monument istoric aflat la intersectia Caii Mosilor cu Strada Paleologu din capitala ce sta in paragina de aproape zece ani.

Ca se poate face ceva si cand zic ceva nu ma refer la cladiri de birouri din sticla, sta dovada Hanul lui Manuc din centrul istoric. A fost renovat si reintrodus in circuitul turistic si ne bucuram cu totii de el. E ca in povestea in care imparatul are un ochi care rade si unul care plange. 

Povestea hanului:

In anii 1990, administratia orasului a evacuat locuitorii ilegali ai hanului si s-a presupus ca va incepe procesul birocratic de refacere a cladirii, dar acest lucru nu s-a intamplat. In 2003, hanul a fost retrocedat urmasilor familiilor Solacolu, iar in 2007 au fost evocuati din han asa-zisii „chiriasi”, care erau de fapt niste oameni care desfasurau activitati infractionale. 

Cladirea zace in zilele noastre într-o stare avansata de ruina cu usile si geamurile blocate de siruri de metale, bare si placi. Reprezentantii Primariei Capitalei au declarat in mai multe randuri ca nu pot investi intr-o proprietate privata. Astfel toata lumea sta si se uita cum una dintre bijuteriile arhitecturale ale orasului este distrusa.

Construit in 1859, la comanda fratilor Solacoglu din Istanbul, Hanul Solacolu era o cladire luxoasa, unde trageau negustorii cu stare si strainii de vaza veniti in oras. Trasurile de lux intrau si ieseau pe cele doua porti mari ale hanului.

Constructia a fost afectata de un incendiu in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar si-a pastrat caracterul de locuinta pana spre sfarsitul anilor ’80, cand a fost in pericol de demolare.

Poveste-din-vechiul-bucuresti-salvamsolacolu_Laura-Calin_lauracalin.ro-2

M-as bucura sa nu avem un oras frumos care sa nu fie plin de cladiri de sticla, stim ca daca vrem se poate si ca povestile se termina cu happily ever after.Si schimbarea incepe cu noi: mergeți la han, faceti o poza si anuntati-va prietenii ca putem salva hanul.‪

Vechiul Bucuresti poate deveni frumosul Bucuresti doar daca facem ceva in sensul asta. Fiecare dintre noi, toti impreuna. Suntem o comunitate.

‪#‎salvămsolacolu

14

unnamed

Photos taken by Iuliana Cristina Popescu | Make-up Ana Cucuta |  Lia Aram dress

Follow my blog with Bloglovin

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.