Carti de citit si recomandat mai departe

Carti de citit si recomandat mai departe

Citim pentru ca suntem avizi de informatie, ne cautam “de ce”-urile, ne imbogatim cunostintele si imaginatia, invatam din experienta altora 💯

Cele 6 carti pe care le recomand aici mi-au fost la randul lor recomandate sau daruite si mi-au schimbat modul in care percep lumea si imi traiesc viata din punct de vedere al atentiei, empatiei si comunicarii.  

Gandirea de tip cutie neagra – Matthew Syed

carti de citit si recomandat laura calin

 

 

 Pe scurt: Cum ia nastere inovatia din esecuri. Schimbarea atitudinii fata de esec poate revolutiona modul in care privim succesul. Esecul poate fi perceput ca fiind provocator si revelator si nu ca o rusine sau stigmatizare. Reusitele creative au la baza mai multe esecuri. O carte plina de povesti bine spuse si concluzii plasate strategic.

My 2 cents: Cartea mi-a fost recomandata de o prietena (multumesc, Florina 💓) si am devorat-o in cateva zile. Treceam printr-o perioada in care un esec mi se parea un capat de lume si asta pe orice plan, professional si personal. De cand am citit-o privesc esecurile si greselile cu alti ochi, si pe ale mele si pe ale celorlalti.

Din frazele memorabile ale cartii, citez: “Nimeni nu ar putea sa ne faca un serviciu mai mare decat sa ne arate unde gresim in ceea ce gandim sau facem si, cu cat este mai mare greseala, cu atat este mai semnificativa imbunatatirea posibila datorita descoperirii ei. Cel care accepta si actioneaza in urma criticilor primite le va aprecia aproape mai mult decat prietenia: cel care lupta cu ele pentru ca vrea sa-si mentina pozitia se agata de stagnare”

Statut si Anxietate – Alain de Botton

carti de citit si recomandat laura calin

Pe scurt: Pe toti ne procupa ce spun ceilalti despre noi. Cu totii ne dorim sa reusim si ne temem de nereusite. Intr-o mai mica sau mai mare masura, de cele mai multe ori rusinati, cu totii suferim de anxietatea provocata de imposibilitatea de a atinge statutul dorit. Unul dintre cele mai sensibile, controversate subiecte ale epocii contemporane (dar o problemă care traversează de fapt întreaga istorie a umanității), cel al statutului social este abordat, cu îngăduință, ironie și imaginație de cunoscutul filosof. 

My 2 cents: Nu cred sa-mi fi scapat vreo carte de-a lui Alain de Botton. Arhitectura fericirii este prima carte pe care i-am citit-o si care m-a transformat intr-un fidel cititor.

De la o analiza a snobismului, la meritocratie si factorii de dependenta pana la gasirea de solutii in filosofie, arta, politica si religie si cu final boem. Boemii sunt cei care au avut grija sa redefineasca termenul esec.

Focus – David Goleman

carti de citit si recomandat laura calin

 

Pe scurt: Atentia, acest motor al (in)eficientei. Exista trei tipuri de atentie: cea orientate asupra propriei persoane, cea care se abate asupra altora si cea indreptat catre mediul inconjurator. Viata nu-si poate atinge potentialul maxim, fara a le acorda importanta cuvenita tuturor acestor tipuri de atentie.

My 2 cents: Multumesc, Mia pentru recomandare 💗 Atentia este calitatea mentala care ma preocupa si pe care o consider de o importanta covarsitoare. Atentia functioneaza ca un muschi ce poate fi antrenat si asta mai ales intr-o perioada in care suntem usor de distras de catre valul mare de informatii si alte elemente care ne pandesc la tot pasul.

“Empatia depinde de un muschi al atentiei: pentru a te conecta la cee ace simt ceilalti este necesar sa identifici semnalele faciale, vocale si alte tipuri de marci transmise de emotia lor. Empatia faciliteaza un act de constientizare de sine; il citim pe celalalt din fata noastra intrand in armonie cu noi insine.”

Comunicarea nonviolenta – Marshall Rosenberg

9786068405131-2764209

Pe scurt:  Cei mai multi dintre noi am fost educati sa concuram, sa judecam, sa emitem pretentii, sa diagnosticam – sa gandim si sa comunicam in termini duali: corect/gresit, bun/rau cu cei care ne inconjoara. Cand ne intelegem si ne cunoastem nevoile, cream o baza comuna pentru o relatie mai armonioasa – o conectare mai profunda cu ceilalti si cu noi insine.

My 2 cents: Adesea nu suntem constienti de ce anume cerem. O cerinta neinsotita de sentimentele si nevoile interlocutorului poate suna a porunca. Si din nou, importanta empatiei pentru ca “ spunem multe” ascultand sentimentele si nevoile celorlalti iar cand empatizam cu un refuz, ne protejam de a lua mesajul in mod personal. Iar empatia se naste din capacitatea noastra de a fi prezenti si atenti – reitereaza aici ce afirma Goleman in Focus.

Si sfatul pe care mi l-am insusit: Evita-l pe trebuie. Ati observant cat de des apare acest cuvant in limbajul uzual?

Tot o carte recomandata de o prietena urmata de un workshop despre comunicarea nonviolenta si dezvoltarea inteligentei emotionale, facut acum un an impreuna cu Stefania de la Learning Architect.

Flux – Psihologia Fericirii – Mihail Csikszentmihalyi

_215783_1_1446828712

Pe scurt: Ne invata cum prin ordonarea informatiei din constiinta putem descoperi adevarata fericire si ne putem creste semnificativ calitatea vietii.  “Experienta optimala” ne arata ca o traire este cu adevarat satisfacatoare in prezenta unei stari a costiintei numita flux. In aceasta stare putem trai un sentiment profund de bucurie, creativitate si implicare completa. Momentele de bucurie si de multumire din viata noastra nu sunt asociate pur si simplu timpului liber, distractiilor, ci unei anume stari psihologice numite flow, caracterizata de o senzatie de fluiditate mentala si de concentrare asupra acelor sarcini care ne mobilizeaza toate competentele. Care sunt modurile in care poate fi controlata acesta stare pozitiva, le gasim descrise in aceasta lucrare inovatoare. 

“Acum două mii trei sute de ani, Aristotel a ajuns la concluzia ca omul doreste, mai mult decat orice pe lume, fericirea. In timp ce fericirea este pretuita in sine, toate celelalte scopuri, sanatate, frumusete, bani sau putere – sunt valorizate numai pentru ca presupunem ca ne vor face fericiti”

My 2 cents: Cartea am primit-o cadou si am citit-o de doua ori. Multumesc, Adrian 💞 Nu ceea ce ni se intampla ne determina fericirea , ci modul in care interpretam aceasta realitate. Persoana care invata sa se inteleaga cu ceilalti si sa ii inteleaga pe ceilalti realizeaza o enorma schimbare in calitatea vietii, per ansamblu. Yoga este unul din cele mai vechi si mai sistematice metode de a obtine fluxul optimal. Si din nou, atentia acordata atentiei: “Tulburarile de atentie nu afecteaza doar invatarea, ci elimina complet si posibilitatea de a trece prin experiente optimale.”

Exista doua strategii pentru imbunatatirea vietii: prima este sa adaptam conditiile externe la scopurile noastre si a doua sa schimbam modul de receptare a acestor conditii, pentru a se potrivi mai bine scopurilor noastre. Folosita de una singura, niciuna din cele doua strategii nu este suficienta.

Cum functioneaza Yoga – Geshe Michael Roach

cum-functioneaza-yoga-geshe-michael-roach

Pe scurt: Invataturile din Yoga Sutra lui Patanjali stau la baza cartii, scrisa ca un roman, cu o naratiune usor de urmarit. Informatiile sunt preluate din cartile stravechi din India si Tibet care sunt la fel de eficiente azi cum erau acum o mie de ani. Aplicand aceste invataturi iti poti face corpul tanar si puternic, iti deschizi inima si gusti adevarata fericire.

My 2 cents: Yoga este mai mult decat ceea ce facem pe saltea, la sala. Perceputa uneori ca o serie de exercitii care ne lucreaza doar corpul, asanele au ca scop final linistirea mintii, pe langa detoxifiere, tonifiere si flexibilitate care sunt beneficii colaterale. In carte descoperim povestea unui maestru la inceput de drum si invataturile pe care le trasmite, toate prinse intr-o poveste care subjuga si schimba perceptii. Yoga este un stil de viata, in care atentia si empatia se impletesc, experientele optimale isi gasesc locul si fericirea tine de modul cum ii facem pe altii fericiti. Tot carte primita cadou, multumesc Alina 💝 Citita de trei ori. Facuta cadou celor care isi cauta calea si recomandata tuturor.

Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.

14

unnamed

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
1 Comment

Sorry, the comment form is closed at this time.