Gluten Free

Cum sa devii Gluten Free?

Sa devin vegetariana n-a fost chiar simplu, sa renunt la cafea s-a lasat cu sevraj, dar sa ajung gluten free a fost una din cele mai dificile decizii pe care le-am luat 😬

Am citit atat de multe despre gluten si despre efectele lui nocive incat la un moment dat am zis STOP.  Asta fara sa am vreo intoleranta la gluten si cumva, gandul ca pot oricand sa gust din orice fel de paine sau paste e linistitor pentru ca pot alege fara sa imi impun acest stil de viata. Astazi este 14 martie si ma simt minunat. Suna ca si cum as fi la o intalnire AA, pe scena: Sunt addicted, dar ma tratez 😅

Am 3 luni de hrana gluten free si pot spune ca sistemul meu digestiv este mai linistit. Am mai multa energie. Am mintea mai limpede. Sunt mult mai consecventa in felul în care traiesc, mai multa disciplina mentala. Nu mai cad prada emotiilor negative atat de des. In concluzie, sunt mai echilibrata spiritual datorita greutatii care a fost luata din mintea si corpul meu 🙏

Inca invat lucruri despre corpul si mintea mea si cred ca asta e a neverending story. Nu imi place sa numesc asta dieta. Pentru mine este un stil de viata. A vedea mancarea ca stil de viata si nu ca dieta este cheia pentru a trai o viata sanatoasa, echilibrata si indelungata fara presiunea lui “trebuie sa fac asta”

Cateva lucruri importante de retinut daca te decizi sa renunti la gluten:

1. Dieta fara gluten nu te ajuta neaparat sa pierzi din greutate. 

 Desi recunosc ca am pierdut vreo 2 kg in aceste 3 luni. Doar ca e de retinut ca inlocuitorii glutenului pentru paine, paste, prajituri, pizza, etc. contin uneori mai multe grasimi si zahar decat omologii umpluti cu gluten. Mancarea nesanatoasa fara gluten este in continuare mancare nesanatoasa 😉

2. Vinul si alcoolul distilat nu contin gluten, dar berea da. 

Alcoolul distilat nu contine gluten, chiar daca este facut din cereale care contin gluten. Cercetarile arata ca peptida gluten este prea mare pentru a se pastra in timpul procesului de distilare, lasand in urma lichidul fara gluten. Bine ca imi place vinul 🍷

3. Glutenul poate fi ascuns in locuri neasteptate. 

Mancaruri ca sosul de soia, lemn dulce, dressing-uri, sucuri si multe altele contin gluten. Asigura-te ca citesti ambalajele alimentelor pe care le cumperi din supermarket 👀

4. Fara grau nu inseamna fara gluten.

Un produs cu eticheta „fara grau” ar putea in continuare sa contina secara sau orz, ceea ce inseamna ca el nu este fara gluten.

Si totusi, sa traiesti gluten free nu e deloc usor. Sau poate fi usor daca stai acasa si iti poti gati toate minunatiile. Cum nu e cazul meu, aceasta noua experienta pe care o traiesc de 3 luni m-a facut sa strabat online-ul si orasul ca sa descopar painea fara gluten. Multumesc Pain Plaisir ca existati! Sos de soia fara gluten inca n-am gasit, iar paste fara gluten sunt la Mega Image… Si caut inca pizza fara gluten pentru ca fara pizza there is no life 🍕

Ce este glutenul?

 Glutenul este o molecul proteica frecvent intalnita in cereale precum: secara, graul si orzul. Glutenul face pastele elastice, blatul de pizza usor de intins si covrigii mestecabili. Este prezent in cantitati semnificative in viata noastra de zi cu zi. De la cereale de mic dejun, paine, paste si alte produse de panificatie, pana la surse mai putin evidente precum ketchup, sosuri de salata, sosuri de soia sau chiar si guma de mestecat. Glutenul si zaharul sunt aproape peste tot.

De ce e nociv?

– Incetineste activitatea sistemului digestiv, functioneaza ca un lipici 😖

– Contine lectina si impiedica organismul sa absoarba mineralele din hrana

– Creeaza dependenta 👿

– 80% din oameni creeaza anticorpi impotriva proteinei extrasa din molecula de gluten din grau. Acest lucru slabeste si incetineste activitatea sistemului imunitar pentru ca 80% din sistemul imunitar se afla in intestin.

Si daca viata fara gluten e grea si vrem sa emininam treptat glutenul din hrana, putem sa o facem inlocuind painea de grau si secara cu painea din cereale antice. Recunosc ca nu asta e metoda mea, imi plac deciziile drastice: De azi renunt la gluten si arunc tot ce am in debara cu gluten pe eticheta 💪

Painea din cereale antice am gasit-o tot la Pain Plaisir: Are gluten dar mai putin. Pana acum n-am fost curioasa sa o incerc desi ma tenteaza sa-i stiu gustul 😋

Cerealele antice sunt kamutul, spelta si alacul.

Molecula de gluten din aceste cereale este digerabila pentru ca ne este cunoscuta de niste mii de ani. Acest gen de cereale nu este modificat genetic, se cultiva pe teren netratat chimic, nu e spornic. Painea e densa, satioasa, are un gust diferit fata din painea de grau si o cantitate tripla de vitamine, minerale si proteine ✅

Mai multe nu va zic, Google insa va poate ajuta 😉

Cum e painea fara gluten de la Pain Plaisir? Delicioasa. Cum e viata fara gluten. Light in minte si in corp. Sper totusi sa nu mai renunt la alte alimente pentru ca inca nu am descoperit cum pot trai cu aer si cu apa (alcalina) 😆

I’m addicted, dar ma tratez 😏

Cum-sa-devii-gluten-free_Laura-Calin_lauracalin.ro-2

Cum-sa-devii-gluten-free_Laura-Calin_lauracalin.ro-3

 

Cum arata painea fara gluten de la Pain Plaisir? Asa:

unnamed

 

 

14

unnamed

Photos taken by Iuliana Cristina Popescu | Make-up Ana Cucuta | H&M sweater | PNK Casual coat | Zara trousers 

Follow my blog with Bloglovin

  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

You may also like

Rating: 5.0, from 2 votes.
Please wait...
2 Comments
  • Ecaterina Budimir
    Reply

    Exista in Bucuresti o cofetarie cu produse fara gluten, se numeste L’Amande unde din cand in cand fac si pizza 😉
    Iar cel mai aproape de sosul de soia e Tamari, care exista in varianta fara gluten la magazinul Bebe Tei.

    March 15, 2017 at 12:12 am

Post a Comment