IMG_3131 (Copy)

Ceremonia Ceaiului

Cafeaua mea de fiecare zi e ceaiul verde 🍃
De cand am renuntat la cafea, adica de aproape cinci ani, am descoperit placerea ceaiului. Ceai verde dimineata si un ceai relaxant seara, adica tei sau roinita sau salvie. Mult ceai in viata mea 😄

Pana acum cateva zile credeam ca stiu ce inseamna ceai, cum se prepara, cum imi iau antioxidantii, ce e teina.

Acum cateva zile insa, la evenimentul City Meditation organizat de Yoga City am descoperit ce inseamna cu adevarat sa bei ceai, ce gust are, ce temperatura, cum se bea, cum se prepara si care este ritualul ceaiului.

Ii multumesc Ionelei de la Gradina cu Ceai pentru initierea in prepararea acestei bauturi.

Ceremonia Ceaiului

Ceremonia Ceaiului
De demult:

Planta de ceai isi are originile in sud-estul Asiei. A fost folosita de chinezi initial ca un medicament si apoi ca bautura reconfortanta. Taoistii il considerau elixirul vietii iar budistii il foloseau ca sa reziste in timpul orelor de meditatie 🙏

Ce este ceaiul?

Ceaiul este o planta din specia Camellia, mai exact Camellia Sinensis.
Menta, musetelul, sunatoarea, trandafirul, fructele etc. sunt infuzii de plante medicinale sau infuzii de fructe.
Cele mai cunoscute ceaiuri sunt cel verde, negru si alb. Mai putin cunoscute – ceaiul galben, oolongul si puerh-ul.

Ceremonia Ceaiului

Prepararea ceaiului

Sunt trei lucruri esentiale la prepararea unui ceai bun:
– Ceainicul – de preferat din portelan
– Cestile – mici, sub forma de bol si fara sa depaseasca 5 cm inaltime
– Apa folosita – cu un PH cat mai mare
– Incalzirea apei – in functie de ceaiul pe care urmeaza sa-l preparam, temperature este de 80 sau 100 de grade

Ceremonia Ceaiului

Ceremonia ceaiului: 

– Se infierbanta ceainicul
– La un ceainic de 100 ml se pun 7 grame de ceai
– Se adauga apa fierbinte
– Se lasa la infuzat 5-30 secunde
– Cu aceleasi Frunze de ceai se fac pana la 5 infuzii

Ceremonia Ceaiului

Faimosii antioxidanti:

Ceaiul, de indata ce e gata preparat se oxideaza rapid. Ca sa nu isi piarda pretiosii antioxidanti, se bea repede, in cantitati mici, cat e inca fierbinte. Practic se soarbe si desi e un obicei considerat nepoliticos la noi, se pare ca e metoda prin care se simte cel mai bine gustul lui (de aici canile atat de mici)

Antioxidantii distrug radicalii liberi de Oxigen, dar asta stiati deja 😏

Ceremonia Ceaiului

A curious fact:

Ceaiul se spala cu putina apa clocotita care insa nu se lasa deloc la infuzat 💦
Spalarea ceaiului elimina substantele chimice care se folosesc in cresterea plantei si in productia lui, elimina praful. Spalarea ceaiului trezeste la viata aromele si il pregateste pt infuzare. O parte din teina este eliminate prin aceasta spalare.

Pas cu pas prepararea ceaiului in stil gong fu, facuta de Ionela de la Gradina cu Ceai, aici

Ceremonia Ceaiului

Enjoy the tea,

unnamed

Photos Iuliana Cristina Popescu 

  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

You may also like

Rating: 5.0, from 1 vote.
Please wait...

Post a Comment